Meie kodu ehitusluba!


   Sellises olukorras, nagu oleme meie, teeb iga pisike edusamm meeletult õnnelikuks ja annab lootust juurde. 

   Osad inimesed ütlevad, et ''no kui asjad ei liigu ja aina ebaõnnestumine ebaõnnestumise otsa, siis vbl punnitate vales kohas. Peaksite minema mujale, kus kõik laabub kergemini ja siis saad aru, et see on õige tee.'' Tegelikult võin ma öelda, et ma vahepeal mõtlesin ka ise seda. Et kui kõik ikka veab meil siin viltu, siis äkki see on vale asi, mida me ajame. Ma küll mõtlesin seda mitmeid kordi aga selle mõtte matsin kiirelt maha...Ei! See pole vale asi! Õiged asjad ei tule alati kergelt ja sa peadki palju pingutama ja näitama, kui väga sa seda ikkagi tahad.

   Meie oleme selle kohaga ikka palju jauranud ja aina veab kõik viltu. Küll ei tööta elektroonika, koguaeg on mingid rikked torudega, hetkel ei tööta terve maja küte, elektrit pole ja vahepeal tundub, et ei tulegi.. Aga siin me ikka oleme, ikka unistame(loodan, et ka Veiko) ja ikka proovime leida lahendusi, et ei peaks sellest kohast loobuma ja müüma seda kellelegi, kellel on rahakott puuga seljas ja kes saaks siin kõik aastakese-kahega tip-top korda.

   Olen väga palju vaadanud kv.ee/city24/kinnisvara24 's ringi ja ma tean paljusid maju une pealt ja võin öelda, kaua nad on juba müügis tiksunud. Ma ei teagi, miks ma seda teen. Tihtipeale võtan ma lahti kümneid ja kümneid lehti maju. Vaatan ära kusagil 10 maja ja siis panen kõik lehed kinni, kuna tunnen, et reedan oma unistust või seda talukohta siin. Kuigi sellest kinnisvaraportaalides surfamisest on ka kasu olnud. Me leidsime Metsa niimoodi ja me leidsime ka Ämari korteri niimoodi. Niiet ei saa öelda, et see oleks halb hobi. Tavaliselt on majade puhul põhilised kriteeriumid, et oleks vähemalt 5ha maad(mida kaugemal Harjumaast, seda rohkem peaks maad olema) ja maja peaks olema ehitatud enne 1935 aastat ja selle peaks suutma ilma laenuta osta. See viimane on eriti keeruline, kuna hinnad on isegi uberikel lakke löödud.

   Aga läheme teema juurde tagasi. Nagu ma olen varem rääkinud, siis meie plaan oli algselt üks vana palkmaja taastada siin hoovis aga kuna see oli nii läbi omadega, siis see meil ei õnnestunud, kuigi me üritasime kõigest väest. ( https://metsakass.blogspot.com/2018/08/palkmaja-1930.html )  Uue plaanina me mõtlesime, et ehitame selle maja uuena. Täpselt samasugusena, nagu see oli. Meil on olemas vana maja plaanid, välimus ja isegi vundament (mida loodame, et on võimalik taastada aga kui see pole võimalik, siis tuleb uus ehitada). Hetkel on kogu see asi jäänud ehitusloa taha, mida me oleme vallast proovinud välja ajada. 

   Ehitusluba ajame me juba mõnda aega taga. Oli sellega ka tagasilööke. Kui algselt lubas vald ehitusteatisega piirduda, kuna me asendame vana maja uuega aga see uus on vana koopia. Jah, kui sa võtad vana maha ja ehitad täpselt samasuguse ja samade mõõtudega hoone asemele, siis ei ole ehitusluba vaja. Seda uurisime isegi seadustest ja seda rääkisid ka vallaametnik, kellega asju ajama hakkasime. Siis saime ehitusteatise avalduse esitatud, kui tuli välja midagi uut, mida me ei teadnud. Nimelt oli ehitusregistris kohe algselt see maja palju väiksemana märgitud, kui tegelikkuses oli. Niisiis tuli meil ehitusteatise asemel hoopis ehitusluba hakata taotlema. Tuli teha energiamärgis majale, mida reaalselt pole olemas. Ja see on ajuvaba. Energiamärgise saime me D. Mis kindlasti nii ei jää, sest ehituse käigus muutub palju. Enamus vanad majad on isegi D märgisega, et selle asja järgi nüüd otsustada, kas anda meile luba või mitte, on natuke naljakas. Niiet see on lihtsalt mingi koht, kuhu raha maksta aga reaalset kasu sellest pole.


   Siis sai esitatud vallale see energiamärgis, mida nad nõudsid. See maksis 300euri ja tuli õnneks päris kiirelt. Siis esitas vald uued nõudmised. ''Aga kust jookseb juhe generaatorist majja? Palun märkida see ka!'' Nagu mida? Meil on 2,7ha maad. Me võime seda generaatorit siia ja sinna sõidutada. Hetkel on see meil ühes kohas, kunagi oli teises kohas, maja ehitatud saame, siis see vast üldse kusagil peidus või on elekter liinist. Lisaks sooviti ka, et meil oleks tuletõrje veevõtukoht. Kas siis päris see punane potsik, kus all on kraanid või hoopis tiik. Taaskord naljakas nõudmine. Ma küsisin veel, et kas nad saavad hetkel aru üldse, kus maja asub, et me ei asu asulas, vaid kaugel sellest. Maja asub metsa sees ja meil on 1,5km kaugusel suur järv. Õnneks nad ikka said ise ka aru, et tegu on hajaasustus piirkonnaga ja seda ei saa nõuda. Meil on järveni 1,5km ja asulasse on 2,5km, kus neid veevõtukohti on. Niiet nende asjadega sai korda. Jäime ootele!



   Ootasime natuke ja täna projekteerija ütles, et me saime ehitusloa neljapäeval kätte!!! Nii pisike edusamm aga samas oleme me palju vaeva näinud ja lootnud. Nüüd loodame, et asi hakkab ka liikuma. Et saame sotti sellest vundamendist, kas seda annab korda teha või tuleb uus teha. Ja ootame lotovõitu või rahalaeva! Oma 30. sünnipäeva võiks omas kodus pidada küll ju!! Ja Veiko saab samal aastal pidada oma 35. sünnipäeva ja Merit 10. sünnipäeva ja Mati 6. sünnipäeva ja Marta 8. sünnipäeva ja ehk keegi peab veel sünnipäeva. Niiet meil on 3,5 aastat minna! Ootan huviga, mis saama hakkab!!

   Ma väga tänan meie projekteerijat ja sõpra Hermast. Ta on seda asja ajanud nii kaua ja alati olnud väga toetav. Mida me sinuta teeks! Aitäh! Ja koostöö jätkub kindlasti ka edaspidi!!



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mu koduke on ratastel....

Ratastel talu

3 aastat hiljem.....