Palkmaja 1930





   Palkmaja oli see, mille pärast Metsa endine omanik selle koha müüki pani. Ta lootis, et just seda maja annab taastada ja see oli ka meie esimene plaan, mille poole me püüdlesime kogu hingest. Kusagil aastake saime siin toimetatud ja parandatud seda maja, kui tuli endale ikkagi aru anda, et maja on liiga kehvas seisus.




   Palkmaja oli ilma akendeta seisnud juba pikka, pikka aega ja kogu see vesi oli palkidega oma töö teinud. Meie sinisilmsed lootsime, et ''äkki ikka annab'' aga ei andnud. Ei, tegelikult....oleks ikka andnud aga mis raha eest. Palkmaja palkide ja sarikate jne jne asendamine oleks maksma läinud kusagil 20-30 tuhat. Asja tegi kalliks see, et samal ajal, kui palke vahetad alt, peavad sul olema tungrauad, mis hoiavad umbes 30 tonnist raskust üleval ja kogu see töö oleks olnud keeruline, pikk ja ise poleks me sellega hakkama saanud.

   Raske südamega ja purustatud lootusega maja taastada, panime me selle 29.09.2016 osta.ee'sse müüki. Miks just ostasse? Aga sellepärast, et saada kiirelt majast lahti, ükskõik, mis hinnaga siis. See oli taaskord meie sinisilmne lootus. Reaalsus kujunes selliseks, et saime maja müüdud 13.10.2016 hinnaga 380€ aga maja(vähemalt pool sellest) viidi ära alles september 2017. Ostja tasus maja eest päris kiirelt, selles osas pole meil etteheiteid, siis aga tuli hakata oma ostu ka minema viima. See venis ja venis. 


      Ostja leidis mehed, kes tulid Värskast maja lahti võtma ja nummerdama. Mehed käisid iga hommik kaugelt-kaugelt siia Põhja-Eestisse, et maja saaks lahti võetud. Kokku kulus meestel kusagil 3 päeva. Töö oli kiire ja korralik! Kui aga kätte jõudis tasumise aeg, siis mehed helistasid mulle, et ma ei annaks neid palke ostjale, kuna ta jättis meestele töö eest maksmata. Ketras siis järgmine probleem ja nii need palgid mul siin hoovis olid vihma ja lume käes, ootasid, mis nendest saab ja kas keegi tuleb ja annab neile uue elu.








   Lõpuks sai töömeestele makstud ja võis palgid kätte anda. Esimesel korral tuldi suure maja palkidele järele rendihaagisega. No ei õnnestunud see asi väga. Palgid olid osad lausa 9+m pikad. 

   Teine kord tuldi veoautoga, mis kohe hetkega end mutta kinni sõitis. Kuna tegu oli asfaldil sõitmiseks mõeldud veoautoga, siis mingit vedamist tal polnud. Sai siis küla pealt aetud välja T25, mis oleks unistuse järgi pidanud ju selle suure raske masina välja tõmbama. Aga ei. Lõpuks oli kõik nagu muinasjutus ''Naeris''. Veoauto oli kinni, T25 seda sikutamas, T25't omakorda Audi Q7 sikutamas. Ja välja see Audi nad mõlemad sealt mülkast tõmbas. Veoauto oli hoovis pool päeva  ja selle aja jooksul suutis ta 2 korda kinni jääda ja auto katki sõita. Juht oli vihane, et kuhu ta tellitud on. Sai siis viimasest mülkast välja ja pani ajama. Ühtegi palki too päev ära ei viidud.




   Kolmas kord tuldi siis palgiveoautoga. Sellega käis asi ludinal. Laks-laks palgid peale ja minekut. Oleks pidanud veel uue koorma järele tulema aga ei tulnud. Mis siis juhtus? Palgiveoauto viis palgid sihtkohta ja kogemata tagurdas ostja autole sisse, mille tagajärjel auto tagaklaas purunes ja suhted vist läksid hapuks. 

   Viimast ehk neljandat korda tuldi taaskord rendihaagisega palke vedama. Palgiveoauto oli pikemad ja raskemad palgid juba minema viinud, nüüd olid järgi lühemad jupid. Ostja ehk käis mõne korra vedamas ja sinna see asi jäi. Pool majast sai pingutuse ja saja probleemiga minema viidud, ning pool majast jäi meile hoovi. Mis meil üle jäi, kui hakata koristama seda sodi. Tänaseks päevaks on mingi osa palkidest lõigatud kütteks ja mingi osa ka oma lõpu leidnud jaanitules. Korstnad, mis püsti jäid on maja võetud. Ühe võttis maha torm ja teise võtsime maha me ise. Mis sai selle maja palkidest edasi, seda ma ei tea. Kuna pooled palgid jäid viimata, siis maja samas suuruses ta kokku panna vast ei saanud. 




   See oli imeilus maja, see võitis mu südame esimesena. Oleks vaid saanud selle hea hinnaga taastada....siis elaksime seal vast juba sees.

   See maja aga ei ole unustatud ja maha maetud. EI! See maja elab. Hetkel elab ta arvutis, kuna temast on tehtud projekt. Nimelt on meie plaan ja unistus see maja uuesti elule puhuda. Täpselt samade mõõtudega, täpselt samade akendega, täpselt sama katusega, täpselt samasugune, ainult erineva tubade paigutusega. Praegu on meie unistus ja plaan juba jõudnud valda, kust ootame ehitusluba. Loodetavasti meie teekond selle majaga muutub ladusamaks, kui see senimaani on olnud.
(ps! piltidelt on verandad puudu, need tulevad ikka ka)




 



LIIGUME VAIKSELT UNISTUSE POOLE!



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mu koduke on ratastel....

Ratastel talu

3 aastat hiljem.....