3 aastat hiljem.....

No hei! Olemegi Metsa lainel tagasi.




   Vahel ehk tulebki lahti lasta, et asi saaks kasvada. Mis sa ripud selle küljes, pärsid ainult kasvu. Möödunud on 3 aastat. Mirt on 3-aastane kohe ja oleme Metsalt.......ikka eemal aga lähemal kui kunagi varem tagasitulemisele. 



   Kui oled varem seda blogi lugenud, siis oled kindlasti unustanud, kuhu me jäime ja kui sa pole lugenud, siis teen väikese kokkuvõtte, mis, kus, kes ja millal.

   2015 sai soetatud talukoht imehea hinna ja asukohaga. Me teadsime, et elektrit seal ei ole, sest liinid olid metallikokkuostu tassitud. Jah, me teadsime ka seda, et need majad seal on kehvas seisus. Ja ka seda, et elektri vedamisest saab seiklus, mida tulevikus meenutada kui ''mission possible''. Aga selle talu me ostsime, krundil vana palkhäärber ja suur maakivihoone, selleks, et sinna ühel päeval elama asuda. Koht oli üksinda seisnud ja oodanud juba üle 20 aasta.




   Möödusid aastad ja nende jooksul sai kinnistut palju korrastatud. Talu asub piirkonnas, kus inimesed prügikasti millegiks ei pidanud ja lihtsam oli ju kõik oma praht metsa alla või Metsa hoovi tassida. Igatahes kulusid aastad koristamisele, lammutamisele, planeerimisele ja elektrist unistamisele. Vana taluhäärber võeti otseses mõttes pulkadeks ja palkideks, et selle sama vundamendi peale saaks kerkida sama taluhäärber aga uue ja sirgemana. Maakivihoone sai seest korrastatud ja müürid seisavad tänini vapralt ootamas, et keegi tuleks seguga ja hakkaks katkisi kohti üles laduma või terveid seinasid vuukima. ''Ma tulen kallike, ma luban, et ma varsti tulen! Seisa veel natukene seal tuulte ja vihma käes. Oled nii vapper!!''




   Ja no aastaid on elektriga ka tegeletud ju. Elektrita Metsal elatud, küsitud pakkumisi, pettutud, loodetud, uuritud, planeeritud, põletatud raha, nutetud, unistatud ja teatud, et see on võimalik! Ma ei teadnud siis veel kuidas see on võimalik aga on ja see ei maksa 60000€.

   Aga tuleme nüüd siis viimase 3 aasta juurde tagasi. Proovime järele jõuda...

   Juba kohe algusest teadsin, et me saame Metsale elektri. See on võimalik. Väga palju aega ja energiat panustasin selle lahenduse väljamõtlemisele ja selle poole liikumisele. Meie elekter asus veel pool aastat tagasi 1km kaugusel suure lennukiangaari taga. Tänaseks on meie elekter juba 600m kaugusel meie uuel krundil, mille ostsime 2020 suvel. 

   Me ostsime uue krundi alajaama ja Metsa vahele. Tahtsime krundi osta selleks, et saada sinna ampritasuga elektriliitumine ja tuua liini Metsale lähemale. Seda krunti ajasin ma välja umbes aasta aega ja omanikuks oli sama härra, kes meile Metsa müüs. Ma olen härra Matile tänulik elu lõpuni, sest ta on meid nii palju aidanud, kuigi oleks võinud öelda, et: ''ise te ostsite elektrita Metsa, vaadake nüüd ise edasi ka''. Härra Mati tuli meile nii palju vastu, et spetsiaalselt meie pärast lõikas 17ha krundi tükkideks ja müüs meile osa sellest. 






   Meie plaan oli UUELE krundile, nimetame seda edaspidi Loigu, ampritasuga elektriliitumine saada aga me polnud kindlad, kas siis Loigult edasi Metsale on võimalik kaabel vedada. Uurisime Elektrilevilt, kas me saaksime Loigult tulla Metsale 600m hinnaga või peame ikka maksma 1km eest. Elektrilevi ütles, et no ikka 1km järgi arvestame seda, ikka alajaamast, mis angaari taga asub. No tere tore. Oleme ostnud krundi ja meil on lootus see asi lahendada aga ei taaskord sein on ees. Meil on usk alati olnud, et see elektrisaaga laheneb aga millal, seda ei osanud ennustada aga lootsime iga kord, et nüüd....kuni lootus purunes.

   Mis sa siis teed, kui taaskord su plaan maha tehakse ja väidetakse, et see on võimatu ja nii ei saa. Sa jätad asja sinna paika, las siis aeg arutab selle lahti ja leiab lahendused....Lasin lahti...Metsast. Ükskord see olukord laheneb nii kui nii ja ükskord elan ma seal nii kui nii ja vanaduses koon verandal sokki ka nii kui nii. 

   Kätte jõudis aasta 2021 ja oli juulikuu algus. Olin juba ammu liitunud grupiga ''Vanade talumajade omanikud ja huvilised Eestis'' ja seal juhuslikult keegi küsis elektriteema kohta ja ma kirjutasin kommentaaridesse oma kogemuse. Sealt noppis aga kommentaari välja Mirjam Mõttus, kellel just oli plaan hakata tegema uut saadet ''Siin me oleme''. Mirjami idee oli teha osa ''Elektrita Eesti pered'' ja kuna meie lugu oli põnev ja tegemist ei ole pealinnast sadade kilomeetrite kauguse külaga, siis seda rohkem see saatesse tema arvates sobis. Ta kirjutas mulle juuli algul, et järgmine nädal tahaksid filmima tulla ja kuulata meie lugu. Ma olin väga kahe vahel, et meil ju kõik pooleli ja enam ei ela ka seal aga jäin nõusse. Tavai, astun mugavusmullist välja, mis seal ikka. Ma ei oleks osanud oodata, et see saade paneb taaskord Metsa elektriteema liikuma....

   Saadet vaatas üks härra Lõuna-Eestist ja kirjutas peale saate vaatamist kohe Mirjamile, et Metsa talu perel on võimalus endale elekter saada ja tema teab kuidas. Juhtumisi oli härra pensionile läinud elektriinsener ja oma töös oli ta selliseid olukordi näinud. Mirjam edastas meile härra kontaktid ja sealt sai elektrisaaga  uue hoo sisse. Härra ütles, et tänu Loigu kinnistu ostule saame me ka Metsale elektri ja seda ei saa Elektrilevi keelata. Loigule tuli lihtsalt teha ampritasuga liitumine ja Metsa ühendada kaabliga Loigu külge. Kõlab lihtsalt aga asjaajamist oli jälle pool aastat, kuhu sisse mahtusid Loigu elektriliitumine, Loigu-Metsa elektriprojekti koostamine, ametkondade lubade saamine ja mitmed notarid, et servituute saada, et asi ikka oleks seaduslik. 

                                                                          


   Tänaseks siis ongi olemas Loigul elekter, Loigu-Metsa elektriprojekt ja load, et hakata liini ehitama ja see vast juhtub suvel. Vat nii ongi need 3 aastat möödunud.  Ei tundugi nii võimatu või kauge see Metsal elamine enam. :)




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mu koduke on ratastel....

Ratastel talu